Húsipari cikkek, segédletek
Böngészés a cikkek között
Technológiai tervezés
Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése
Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban
Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS
Húsipari pályázatok
A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?
Húskészítmények gyártástechnológiája
Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája
Vágóüzemek kialakítása
Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok
Húsfeldolgozó üzemek kialakítása
Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek
Hírek, információk
Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu
Keresés a húsipari cikkek között
Egy húsipari üzem beruházási költségei
2014. április 13.
Milyen kiadási tételekkel kell számolni húsipari beruházások esetén?
Mielőtt döntés születne arról, hogy egy húsipari üzem megépüljön-e, a befektető minden esetben látni akarja, hogy a beruházással kapcsolatos kiadások kezdetben hogyan alakulnak majd. Cikkünk a teljesség igénye nélkül foglalkozik azokkal a tényezőkkel, amelyek a húsipari beruházások legjelentősebb költséghányadát adják.
Technológiai költségek
Húsipari feldolgozó gépek, eszközök, gépsorok
A feldolgozó technológia képezi a húsipari üzem szívét-lelkét. E-köré kell rendezni minden mást: A húsipari technológiához igazodva kell megtervezni az épületet, a helyiségek elrendezését, a közlekedési útvonalakat, stb. Először tehát a vágás-feldolgozás gép- és eszközigényeit kell felmérni, ez határozza meg a további költségnemeket és azok mértékét is.
Nem szabad elfeledkezni a kis összegű, de nélkülözhetetlen eszközökről, például a dolgozói felszerelésekről, munkaruhákról, takarítószerekről, rovarcsapdákról sem, melyek szintén a húsipari technológia részét képezik.
Hűtés és klímatechnika
A kiadási tételek jelentős eleme a helyiségek hűtésének kiépítése. Törvény szabályozza a munkahelyek hőmérsékletét, a tároló- és technológiai hűtők pedig a feldolgozási technológia szerves részét képezik. Hűtőrendszerek telepítésekor olyan megoldást érdemes választani, amely a hűtőaggregátokon keletkező hőt melegvíz előállítására használja fel.
Klimatizált érlelők szikkasztó helyiségeiben (pl. szalámi-, kolbász üzemek) gépesített légállapot szabályozásról kell gondoskodni, hogy a levegő mind hőmérséklet, mind relatív páratartalom tekintetében pontosan szabályozható legyen.
Tárolástechnikai berendezések, rendszerek
Nem minden esetben, de bizonyos üzemeknél komoly tétel lehet a tároló helyiségek polc- és állványrendszereinek kiépítése.
Elsősorban vágóüzemekben, de húsüzemekben is magaspálya telepítésére van szükség. A magaspálya a még feldolgozatlan félsertés, vagy negyedmarha hűtve tárolására, valamint közlekedtetésére szolgál.
A technológiához - bár nem annyira szorosan, mint a fentiek - hozzátartoznak az olyan anyagmozgató berendezések is, mint pl. raklapemelők, targoncák, szállítójárművek, stb.
Építési költségek
Kivitelezési költségek
A kivitelezés leginkább magától értetődő része az üzemépület felépítése. Az elején el kell dönteni, hogy téglaépületben, vagy könnyűszerkezetes épületben gondolkodjunk.
Az épület része, de külön érdemes megemlíteni az épületgépészeti munkákat: a vízhálózat, elektromos hálózat, szennyvízelvezetés, fűtés, légkezelő rendszer (mint minden ipari üzemben a húsipari létesítményekben is biztosítani kell a törvényi előírásoknak megfelelő légcserét) esetleg sűrített levegős hálózat kiépítését.
Mivel a húsipari üzem hulladékai az átlaos ipari hulladékokhoz képest magasabb zsír- és fehérje tartalommal rendelkeznek, ezek kezeléséről külön gondoskodni kell. A normál szennyvizet zsírfogókkal kell előkezelni, a keletkező fehérjét pedig vagy el kell szállíttatni, vagy helyben ártalmatlanítani kell (pl. hullaégető).
Mivel napjainkban egyre fontosabbá válnak az alternatív energiaforrások és pl. pályázatok esetén a támogató ezt kifejezetten értékeli, nem érdemes kihagyni a napelemek-, nagyobb mennyiségű bomló mellékterméket előállító üzemek esetén pedig a biogáz üzemrészek kiépítését sem.
A kivitelezés költségei ezzel természetesen nem érnek még véget, előfordulhat például hogy az épülethez telket is kell vásárolni, vagy a közműveket (pl. elektromosság) egyedileg kell bevezettetni a puszta közepén álló üzemépületbe, továbbá az irodákat be kell bútorozni, stb...
Adminisztrációs költségek
Tervezési díjként merül fel a technológiai engedélyezési terv elkészítése, az épület engedélyezési és kiviteli tervei - ezen belül a különböző szakági tervekkel. A kivitelezés során műszaki ellenőrre lesz szükség. Végül, ha pályázati forrást kell igénybe venni, akkor egy jó pályázatíró is kelleni fog.
A fenti összesítés természetesen nem teljeskörű és terjedelmi okokból csak vázlatszinten sorolja fel a legfontosabb kiadási tényezőket. Mégis, ha a fentiekről összeáll a kép, a húsipari üzem beruházási költségeit már körvonalazni lehet...
Vágóhíd tervezése, húsüzem tervezése: +36 30 537 9313
Szerkesztette: Fekete Sándor
Húsipari üzemek tervezésében és kivitelező vállalkozások keresésében a főoldalon talál segítséget.